Etikk er en av bærebjelkene i Finansnæringens Autorisasjonsordninger. På Etikkhjørnet presenterer vi stadig nytt etikkstoff av almenn interesse, men gjerne knyttet opp til rådgiverrolle i finansnæringen.

Her kommer spørreundersøkelser (poll) der man selv kan ta stilling til egen reaksjon på en problemstilling og se andres valg, samt oppfølging i form av kommentarer til resultatet av disse undersøkelsene. Det publiseres også frittstående artikler om nyhetssaker og andre aktuelle hendelser knyttet til etikk. Bruk gjerne innholdet til å skape diskusjoner om etikk i dine omgivelser.

Bidragsytere er filosofene Einar Øverenget og Anne Rose Røsbak Feragen fra Activa Humanistisk Akademi AS, samme fagmiljø som har stått for pensumteksten i etikk: Mot og tillit. Etikk for rådgivere/selgere i finansbransjen.

Det gode, det ansvarlige – og det lønnsomme

Det gode, det ansvarlige – og det lønnsomme

Kommentar til spørreundersøkelse "Bør en finansbedrift fremstå som et moralsk forbilde?"

Denne gangen ble jeg forbauset over å se resultatet av spørreundersøkelsen, innleder filosof Anne Rose Røsbak Feragen.

Les mer her »

Upartiskhet - et gammelt ideal

Upartiskhet - et gammelt ideal

Er det nok å være i slekt for å få rabatt i finansbedriften? Det har vi spurt besøkende på hjemmesidene til Finansnæringens autorisasjonsordninger om. Vi beskrev to forskjellige kunder som begge ba om rabatt. Den eneste forskjellen mellom dem var at den ene kunden var fetteren til rådgiveren, den andre ikke.

Les mer her »

Kommentar til vinnerdilemmaet

Kommentar til vinnerdilemmaet

I årets første nyhetsbrev inviterte vi leserne til å sende inn sine forslag til dilemmaer fra en jobbsituasjon. Filosof Anne Rose Røsbak Feragen har nå behandlet vinnerdilemmaet i en artikkel publisert på vår side Etikkhjørnet.

En tidligere nær venn og studiekamerat har tatt kontakt med deg for å søke om et lån. Dere var forlovere til hverandre i deres respektive bryllup. Etter at han flyttet til en annen by for ca. 12 år siden har dere ikke hatt kontakt. Du har imidlertid hørt at han har hatt litt problemer med alkohol de siste år – og gått fra sin kone. Nå ønsker han å starte et nytt og bedre liv, men trenger finansiering til kjøp av ny leilighet. Er det riktig av deg å behandle hans lånesøknad?

Les mer her »

Moralsk innramming

Moralsk innramming

25.01.2016

Vi vet at det oppstår dilemmaer i arbeidshverdagen. Vi vet også at det er grunn til å tenke seg godt om når viktige hensyn peker i hver sin retning. Men hvordan skal vi oppdage dilemmaene og se alle relevante hensyn når en og samme situasjon kan beskrives på så forskjellige måter?

Skrevet av Anne Rose Røsbak Feragen

Les mer her »

Hvor snille skal vi være?

Hvor snille skal vi være?

Ville det vært beundringsverdig om finansbedriftene tok så mye samfunnsansvar at de neglisjerte behovet for selv å gå i pluss? Eller hva vil være det riktige nivå av samfunnsansvar? Vi spurte besøkende på hjemmesidene til Finansnæringens autorisasjonsordninger om hva de mente. Det har kommet inn til sammen 560 stemmer, og her er resultatet, presentert av Einar Øverenget.

Les mer her »

Kunsten å feile - og leve med det

Kunsten å feile - og leve med det

06.10.2015

Tenk deg selv at du hadde tilbudt kunden et produkt, at kunden lot seg begeistre og signerte på avtalen, og at du senere forsto at produktet du hadde foreslått var overflødig for kunden eller at det sto i motsetning til kundens øvrige ønsker. Da ville det vel være bedre å kontakte kunden og legge fram saken, enn å la det skure og gå?, skriver Anne Rose Røsbak Feragen som kommentar til vår siste poll.

Les mer her »

Stuerene salgsteknikker?

Stuerene salgsteknikker?

29.06.2015

Tenk om dere i finansbedriften hadde hatt noe lignende å tilby kundene deres; en sparekasse på den lokale puben, dit folk går for å hygge seg og ta et glass. Skal se det hadde fått fart på spareviljen! Det måtte jo vært tidenes salgsteknikk, skriver Anne Rose Røsbak Feragen

Les mer her »

Kron og mynt: Kommentar til spørreundersøkelse

Kron og mynt: Kommentar til spørreundersøkelse

28.05 2015.

På topp, med nesten halvparten av stemmene, troner lønnsomhet. Noe annet ville vel vært rart, all den tid norske finansbedrifter er kommersielle virksomheter, skriver Anne Rose Røsbak Feragen.

Les mer her »

En gave til mennesekene

En gave til mennesekene

13.03 2015

Er det barna som er bortskjemte, foreldrene som ikke har ryggrad, eller samfunnet som er sykt? Hypotesene florerer, og meningene er sterke, skriver Anne Rose Røsbak Feragen i denne kommentaren til spørreundersøkelsen vår.

Les mer her »

Er det tanken som teller?

Er det tanken som teller?

22.12 2014

Har det noe å si hva som ligger til grunn for handlingene våre, så lenge vi gjør det rette? Om du møter noen på gata som spør deg om du vil støtte et verdig formål, er det da nok at du gir noe, eller bør handlingen ledsages av gode intensjoner? 

Les mer her »

Å dele eller ikke dele?

Å dele eller ikke dele?

09.10.14

Det gjelder derfor å stå på for å bli en av de beste og samtidig forhindre at kollegene erobrer den posisjonen. Har du en god ide, vil det altså lønne seg å holde den for seg selv, for den kan hjelpe deg til toppen og sørge for at avstanden øker mellom deg og kollegene dine, som jo vil være dine konkurrenter, skriver Anne Rose Røsbak Feragen.

Les mer her »