FinAuts 10-årsjubileum ble feiret med rundt 100 gjester. Blant gjestene var Finansminister Siv Jensen og to tidligere finansministre, Sigbjørn Johnsen og Arne Skauge, leder av Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket og næringens egne folk, da Anne Grosvold og Kari Slaatsveen inviterte til «10-års rapport» med løs snipp og lave skuldre.


7. mai 2019

 

sivoggry1200.jpg


Siv Seglem, adm. dir. i FinAut og Gry Nergård, styreleder i FinAut.

6. mai var rundt 100 gjester samlet på Det Norske Teatret for å feire Finansnæringens Autorisasjonsordning (FinAut) sitt 10-årsjubileum. 

Les FinAuts jubileumsrapport her.

Gratulasjonstaler fra finansminister Siv Jensen og to tidligere finansministre, Sigbjørn Johnsen og Arne Skauge, leder av Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket i paneldiskusjon med Turid Grotmoll og Tom Staavi om rådgivere og ikke minst næringens egne representanter gjorde markeringen til et høydepunkt for alle tilstedeværende. Som innledning ga Idar Kreutzer en engasjert gjennomgang av ti år med FinAut, denne gang på teknologinøytral flanellograf.

Vi skulle gjerne hatt med alle som er og har vært involvert i autorisasjonsordningene, og alle de autoriserte i dag, vi er så stolte av hva som er oppnådd, sa Siv Seglem, adm. dir. i FinAut.

Video: Høydepunktene fra arrangementet er filmet og er publisert her.
Skjermbilde 2019-05-15 kl. 09.21.58.png

 

mimmi1200.jpg

Utdrag fra musikalen Lazarus

Mimmi Tamba åpnet med “No Plan” og “Life on mars” fra musikalen Lazarus, som spiller på Det Norske Teatret denne våren.

tiaarsrapporten1200.jpg

Ti-årsrapporten

Anne Grosvold og Kari Slaatsveen inviterte til løs snipp og lave skuldre. Med lun humor og nyervervet kunnskap om autorisasjonsordningene ble både alvor og latter delt med salen.

kreutzer_web.jpg
Foto: Sjur Anda, Finansfokus

Analog presentasjon av FinAuts 10 første år

FinAut har siden 2009 utstedt 22.900 autorisasjoner til over 13.000 personer. Nå rigges FinAut til også å autorisere roboter som gir råd. Adm. dir. Idar Kreutzer, Finans Norge, ga en uhøytidelig gjennomgang av høydepunkter i FinAut ved hjelp av flanellograf.

- Finansnæringen skal være plattformnøytral og teknologinøytral, men ikke visste jeg at jeg skulle tilbake til søndagsskolen og flanellografen, sa Idar Kreutzer.

- Og hva skjer videre? Jo, nå kommer robotene. Vi er, så vidt jeg vet, først i verden med å autorisere roboter, fortsatte han.

 

panel1200.jpg

Paneldebatt om rådgivning

Direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket, Styreleder i Finans Norge Turid Grotmoll og informasjonsdirektør i Finans Norge Tom Staavi, i paneldebatt om rådgivning

- Det er et stort alvor å være autorisert og det er hardt arbeid å bli autorisert, sa Turid Grotmoll, adm. dir. i Fremtind.

 

- Dyktige, kompetente og autoriserte finansrådgivere – inkludert roboter – kan bidra til mer opplyste valg for oss småsparere. Gratulerer med 10 års dagen, sa leder for Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.

 

autoriserte1200.jpg

Autoriserte rådgiveres refleksjoner om før og nå

To autoriserte rådgivere, Martin Skuseth fra Sparebanken Møre og Heidi Strand fra DNB, delte sine erfaringer med salen. Skuseth ble autorisert i 2010, mens Strand ble autorisert i 2019. 

- Som leder var det viktig for meg å gå foran og ta autorisasjonen først. Mange hos oss ble overrasket over at nivået var såpass høyt, sa Skuseth, som er banksjef for marketsavdelingen i Sparebanken Møre.

 

- Jeg synes det var fint å få autorisasjonen fordi det gjør at jeg føler meg tryggere på jobben og at det jeg sier er riktig, sa Heidi Strand, som ble autorisert i skadeforsikring ved DNB Kundesenter i 2019.

 

KP1200.jpg

Ble utfordret med spørsmål fra kunnskapsprøven

Bernt Zakariassen, adm. dir. i VFF og Bjørn Slåtto, adm. dir. i Eika Kapitalforvaltning, ble stilt spørsmål fra FinAuts kunnskapsprøver. De svarte så godt de kunne, men hadde problemer med pensjonsreformen. Det kunne imidlertid Siv Jensen svare på, som rakk opp hånda da quizmaster Kari Slaatsveen spurte om salen kunne hjelpe. For øvrig kunne de svare på det meste, og fikk sjokolademedaljer for sin innsats.

- Vi ble informert om at dette skulle være et underholdningsinnslag, sa Bernt Zakariassen i VFF.

 

- Sjelden har jeg vært med på noe med så lite oppside, sa Bjørn Slåtto fra Eika kapitalforvaltning.

 

arne skuge1200.jpg

Finansminister Siv Jensen og tidligere finansministre Sigbjørn Johnsen og Arne Skauge

- Den lilla haken er et flott kjennetegn på at rådgiverne har fått «sjekket ut» sin kompetanse, sa Arne Skauge, tidligere finansminister og adm. for FNH (nå en del av Finans Norge)

sibjornjohnsen1200.jpg

- Når døkk stelle med folks pe'eng e det viktig at døkk veit ka døkk gjør. Vær stolt over den autorisasjonen døkk ha fått, sa tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen.

sivjensen1200.jpg

- Resultatet av innsatsen finansnæringen og FinAut har lagt ned de siste ti årene, er rådgivning som kundene kan stole på. Undersøkelser viser at norske forbrukere er svært godt fornøyde med den rådgivningen de får. Det kan dere være stolte av, sa Finansminister Siv Jensen.

 

trill1200.jpg

Bursdagssang fra Trill Vokalensemble

Fem av damene fra Trill Vokalensemble avsluttet med nydelig flerstemt «Hurra for deg», som det sømmer seg for et bursdagsselskap, før gjestene ble ønsket vel hjem.

Marit Åstvedt og Tom Knoff.jpg

Var med på oppstarten

Marit Sagen Åstvedt var styreleder i AFR/FinAut fra 2008 – 2017, Tom Knoff var prosjektleder ved etablering av AFR og har sittet i FinAuts styre i fire år.

- Intensjonen med autorisasjonsordningene har først og fremst vært å bygge kompetanse i ytterste ledd, sier Tom Knoff.

- Før arbeidet Finansbedriftene hver for seg med utvikling av kompetanse rette mot forbrukermarkedet. Finansforbundet, FNH, Sparebankforeningen og Verdipapirfondenes forening etablerte sammen AFR i 2009, samtidig som Godkjenningsordningen i skadeforsikring så dagens lys. Dette ble starten på noe større, sier Marit Sagen Åstvedt, om begynnelsen av AFR/FinAut.

Dette, og mer om oppstarten og de første ti årene, kan du lese mer om i FinAuts jubileumshefte «10 år med autorisering».

Relevante lenker

FinAuts jubileumshefte: 10 år med autorisering

Artikkel fra Finansfokus: 10 år med autoriserte rådgivere

Flere bilder fra FinAuts 10-års markering på Flickr

Video: Høydepunktene fra jubileumsarrangementet

Podcast: Vi hyller finansrådgiverne og deres robotsøstre (Finans Norge)