psykologspesialist Ingvild Stjernen Tisløv, forsker Christian Poppe og Fagsjef Kompetanse i FinAut Victoria Østli Barikmo.
Økonomi og psykisk helse - Snakk om det!

I samarbeid med psykologspesialist Ingvild Stjernen Tisløv og seniorforsker Christian Poppe fra SIFO har vi laget to filmer som viser hvordan situasjonen er for husholdningene i Norge nå som vi er inne i en dyrtid.

Åpenhet kan være med på å minske følelsen av utilstrekkelighet, og øke forståelse og aksept for hverandres utfordringer. Vi må lære oss å snakke om det!

 

Bildet viser fra venstre: psykologspesialist Ingvild Stjernen Tisløv, forsker Christian Poppe og Fagsjef Kompetanse i FinAut Victoria Østli Barikmo.

Hva er fakta og hva er rykter om husholdningenes økonomi? 
I SIFO sin forskning deles befolkningen inn i fire grupper: Trygge, Utsatte, Sliterne og Ille ute. 

 

Julen står for døren og mange ser frem til samvær og gode samtaler, men det er også mange som sliter økonomisk. Nordmenns gjeld øker, renta har steget enda mer og inkassobransjen varsler om økte betalingsproblemer. 

Mange av oss opplever at noen vi kjenner, eller deres barn ikke deltar på aktiviteter som koster penger. Åpenhet kan være med på å minske følelsen av utilstrekkelighet, og øke forståelse og aksept for hverandres utfordringer. 

Det er viktig at ansatte i banker og forsikringsselskaper forstår sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse. De må være forberedt på hvordan de skal kommunisere med kunder som sliter økonomisk. Trygge rådgivere gir trygge kundemøter.

- I økonomisk usikre tider, som nå, er det viktigere enn noen gang at bankene forsikringsselskapene har rådgivere tilgjengelige som kan snakke med kundene om personlig økonomi. Mange kunder kan ha spørsmål om f.eks. forsikringer eller avdragsfrihet, og da er det viktig at de får hjelp, informasjon og rådgivning. Det er gledelig å se at selskapene tar dette ansvaret på alvor, sier Gry Nergård, direktør for forbrukerpolitiske spørsmål i Finans Norge. 

Les mer på temasiden til Finans Norge: Personlig økonomi

 

Visste du at:

  • Under halvparten av Norges husholdninger er nå i gruppen Trygge, det vil si at flere har det verre enn før. Har rådgiverne forståelse for situasjonen til denne gruppen?
  • 1/3 av alle strammer inn på mat og annet forbruk. For de som er Ille ute fra før, er dette krise, og de strammer også inn blant annet på tannlegebesøk og barnas fritidsaktiviteter. 
  • 58% av de som kategoriseres som Ille ute har boliglån, og 70 % av Sliterne har også det.

 

Snakk om det

- FinAuts visjon er Trygg rådgivning og kunnskap om forbrukeres økonomiske situasjon i de omskiftelige omgivelsene vi har, er en forutsetning for god informasjon og rådgivning til kunder. Vi har derfor i samarbeid med psykologspesialist Ingvild Stjernen Tisløv og seniorforsker Christian Poppe fra SIFO laget to filmer som viser hvordan situasjonen er for husholdningene i Norge nå som vi er inne i en dyrtid, forklarer Siv Seglem, adm. dir. i FinAut.

- Den første videoen viser konkret hva statistikken sier, mens den andre videoen er et intervju mellom de overnevnte der de forklarer ytterligere hva som ligger bak tallene og hva som er verdt å merke seg, forteller prosjektleder og Fagsjef Kompetanse Victoria Østli Barikmo.

Filmene er tilgjengelig for alle og vil også bli benyttet i FinAut og finansbedriftenes ulike opplærings- og oppdateringsopplegg for rådgivere og andre ansatt i Finansnæringen.

Filmene kan også deles videre. Vi oppfordrer alle til å se filmene for å øke forståelsen om temaet. Det er mange som opplever økonomiske utfordringer, og vi vil gjerne være med på å senke terskelen for å snakke om dette generelt.

 

Poppe og Tisløv i samtale.Filminnspilling med Christian Poppe i samtale med Ingvild Stjernen Tisløv fra Reynd.