Siv og Gry spiser softis i parken.
Sommerprat med Siv Seglem og Gry Nergård: - I år blir det Norgesferie

Siv Seglem, administrerende direktør i FinAut og Gry Nergård, direktør for forbrukermarked i Finans Norge og styreleder i FinAut gir en oppsummering av første halvår, planene for høstens arbeid og hva som gir dem den beste sommerfølelsen.

Hvordan vil dere oppsummere første halvår?

Siv: - Første halvår har gått fort som en vind, som den gjør når mye skjer. Hvis jeg skal fremheve noe, så vil det for det første være at autorisasjonen og statusen til rådgiverne har befestet seg både i næringen og hos våre omgivelser. Det å få en autorisasjon er et gode, og det er etterspørsel etter autorisasjonsordninger fra flere aktører. Det andre er at kundenes etterspørsel etter råd er merkbart, som vi har sagt før: Nå er rådgivernes kompetanse viktigere enn noensinne. Det tredje er den positive tilbakemeldingen på alt vi har utviklet av materiell, fra korte filmer til podcaster og læring slik at alle ansatte på en engasjerende måte kan lære mer om etikk og God skikk.


Gry: - Dette halvåret har vært preget av høy aktivitet på mange fronter. Med syv ulike autorisasjonsordninger i FinAut er det mange som jobber mye for å opprettholde det høye kompetansenivået som rådgiverne må ha. Fagrådene som bemannes av medlemsbedriftene gjør en svært viktig jobb i denne sammenheng, så en egen sommerhilsen til disse er på sin plass. Ellers må jeg som styreleder også skryte av administrasjonen i FinAut som jobber svært godt med å håndtere den store virksomheten dette etter hvert har blitt. Bedriftsbesøkene hos medlemmene er tidkrevende men veldig verdifulle, og jeg er glad for at administrasjonen også i år har hatt mulighet til å prioritere mange besøk.

 

Et tema som er løftet frem på flere webinarer, seminarer og i podcaster er den pressede privatøkonomien mange opplever. Hvorfor er dette så viktig å snakke om? 

Siv: - Det at presset økonomi i seg selv kan føre til svekket psykisk helse og at kunder som er i en presset situasjon trenger å møte velvilje og kunnskap så tidlig som mulig, vil kreve både forståelse og kompetanse om temaet. Det er positivt for kunden, for rådgiver og for banken eller forsikringsselskapet å komme i posisjon til å kunne finne løsninger tidlig.

Gry: - Det er viktig å snakke om dette, fordi det er lenge siden rentene og prisene har vært så høye som nå. Det krever at rådgiverne må forholde seg til kundene på en litt annen måte enn før. Vi har blant annet snakket om at det er viktig å fange opp signaler på at kunder trenger en bredere samtale om sin egen økonomi enn det de egentlig tok kontakt for å spørre om, og at det også innebærer at rådgiverne må ha kompetanse og tid til å ta disse samtalene. Dette er et samfunnsansvar som finansnæringen i fellesskap har. Her er det mange rådgivere som gjør en svært viktig forskjell for mange forburkere!


Hva kommer FinAut til å jobbe videre med til høsten?

Siv: - Vi har mye spennende å ta fatt på. Høsten er tid for fagrådenes vurdering av relevant innhold, autoriserte skal til enhver tid ha oppdatert kompetanse. Både regelverk og etterspørsel tilsier at det vil skje mye på kreditt, både usikret kreditt og autorisering av låneformidlere. Og så er det satt en frist for å autorisere lanserte robotrådgivere ut 2023.

Gry: - Høsten kommer dessverre ikke med blanke ark – det blir å jobbe videre på de gode prosessene som er i gang. Men styret skal i alle fall begynne å forberede ny strategi for FinAut, og det betyr at mange steiner skal snus og mange utfordringer skal diskuteres. Hvor skal vi gå, hvorfor, og hvordan i årene som kommer. Det er viktig arbeid, og heldigvis har vi svært kompetente og engasjerte styremedlemmer som gjør at dette blir både interessant og morsomt. 

 

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

Siv: - Den starter hjemme på Tjøme, gjerne med besøk i huset av familie eller venner. Jeg våkner ofte litt før de andre, går ut til terrassen og hagen, kjenner på solvarmen, setter på kaffen og lytter til sommerlyder, bier og måker og leser en god bok mens huset våkner til liv. Da er det morgenbad uansett vær, så frokost og sommerdagen er i gang.

Gry: - En perfekt sommerdag er passe varm, sånn at jeg kan gå en lang tur i fjellet, skogen, eller ved sjøen, og deretter nyte resten av dagen på stranda med en god bok og godt badevann. Og så må det bli en is i løpet av dagen!


Hva er planene for sommerferien?

Siv: - I år blir det Norgesferie, mye hjemme, tid til god mat, familie og venner og kultur og natur. Et høydepunkt er når to av barnebarna debuterer som skuespillere i Skarvespelet ved Hallingskarvet i august. Jeg har tro på en god sommer og ønsker det samme for alle andre. 

Gry: - Den eneste konkrete planen jeg har, er at jeg skal gå neste etappe av Pilegrimsleden. Jeg holder på å gå fra Oslo til Trondheim, og i fjor kom jeg til Vinstra. Så nå tar jeg tog til Vinstra for å bruke de neste fire dagene til å komme meg til Dovre. Ellers skal jeg bare forsøke å ha så mange som mulig av de perfekte sommerdagene som jeg beskrev ovenfor!