Tilfredsheten med rådgivning gitt av medarbeider er høy, men færre benytter seg av den. Bruk av robotrådgivere har ikke lenger samme vekst, og tilliten til disse er fortsatt lav, viser FinAuts rapport Forbruker- og finanstrender.
Forbruker- og finanstrender
Undersøkelsen er utført av Kantar og er basert på kundenes bruk av kanaler og erfaringer ved kjøp av produkter innen kreditt, sparing og forsikring i 2024.
Rapporten fra FinAut viser at 96 prosent av kundene som mottok rådgivning av medarbeider i 2024 er fornøyde – men andelen som faktisk bruker rådgivning, har gått ned. Samtidig har bruken av digitale kjøpskanaler flatet ut, og robotrådgivere har fortsatt lav tillit blant kundene – til tross for at flere nå er autorisert.
Rådgivning gir fornøyde kunder
For de som har benyttet seg av rådgivning, øker fornøydheten og hele 96 prosent sier at de er "fornøyd", "svært fornøyd" eller "usedvanlig fornøyd".
– Vi ser at folk er svært fornøyde når de faktisk mottar rådgivning, men at færre velger å benytte seg av det. Det gir grunn til refleksjon. Her har vi en jobb å gjøre for å synliggjøre verdien av god rådgivning – spesielt i en tid der økonomiske valg føles ekstra viktige for mange, sier Siv Seglem, administrerende direktør i FinAut.
Digitale vaner på stedet hvil
Rapporten viser at 65 prosent kjøpte finansielle produkter digitalt i 2024 – omtrent på samme nivå som tidligere år. Det markerer et tydelig brudd med den jevne veksten de foregående årene. 42 prosent kjøpte helt uten kontakt med en medarbeider, 23 prosent brukte en hybridløsning, og 32 prosent kjøpte ved kontakt med en rådgiver / medarbeider.
Det er imidlertid store variasjoner avhengig av hva kunden har kjøpt. For nye boliglån og avtaler om skade- eller personforsikring, er det fremdeles langt over 50 prosent som har snakket med en medarbeider, eventuelt i kombinasjon med bruk av nettet. For enkelte spareformer, er dette helt nede i 10 til 20 prosent.
"God skikk" gir tillit – men robotrådgivere sliter fortsatt
Bransjenormen God skikk – som skal sikre at kunder får god og forståelig informasjon – etterleves i stor grad. 9 av 10 opplever at reglene følges, og 83 prosent sier informasjonen de mottok var lett å forstå. 87 prosent føler seg trygge på hvordan personopplysningene deres ble behandlet.
Når det gjelder robotrådgivere – digitale løsninger som gir automatiserte råd – har utviklingen derimot stagnert. Bruken ligger fortsatt på 14 prosent, og bare 24 prosent sier de har høy tillit til slike løsninger. Blant dem som har benyttet robotrådgivere og fått løst sine behov, er tilliten langt høyere – hele 66 prosent.
– Nå som 16 robotrådgivere er autorisert av FinAut blir det interessant å følge med på utviklingen i årene som kommer. Vi tror at kvaliteten på robotrådgiverne som er autorisert bedrer tilliten og øker bruken, forteller Siv Seglem.
Et blikk fremover
FinAut forventer ingen dramatisk endring i forbrukeratferd det kommende året, men peker på behovet for mer aktiv informasjon og bevisstgjøring rundt rådgivningstilbud – særlig i tider med økonomisk usikkerhet.
– Folk er mer økonomisk bevisste nå enn før, og det gir både utfordringer og muligheter. Jo mer vi kan gjøre for å bygge kompetanse og tillit hos forbrukerne, jo bedre rustet er de til å ta smarte økonomiske valg. Det blir spennende å se hvordan kunstig intelligens og bedre datagrunnlag kan gi digital rådgivning et ytterligere løft og øke bruk og tilgjengelighet til Trygg rådgivning, avslutter Seglem.
Les mer om hovedfunnene og resultatene fordelt på temaer og produktkategorier: Forbruker- og finanstrender 2025