2023-09-26 Rådgiver har innvilget lån i strid med bedriftens retningslinjer

En rådgiver autorisert i Sparing og investering, Kreditt, Personforsikring og Skadeforsikring er meldt for brudd på God skikk. 

Bakgrunnen er: 

  • Feil og mangler ved håndteringen av kredittsaker
  • Private transaksjoner med kunder
  • Store kontantinnskudd

Bedriften som meldte saken mener det er brudd på regelen nummer 2 om profesjonalitet, 4 om grunnlag og behovsanalyse og nummer 6 om interessekonflikt. 

Dette er FinAuts disiplinærutvalg enig i som blant annet uttaler:

Disiplinærutvalget legger til grunn at rådgiver har innvilget flere lån som ikke har vært i samsvar med bedriftens kreditthåndbok. Det følger av God skikk regel nr. 4 «Grunnlag og behovsanalyse» at kundebehandlingen skal være basert på et fullgodt grunnlag. Ved rådgivning skal det gjennomføres en fullgod behovsanalyse. Disiplinærutvalgets vurdering er at manglende undersøkelser av inntektsinformasjon i strid med bedriftens kreditthåndbok innebærer brudd på God skikk. Rådgivere har et selvstendig ansvar for å etterleve God skikk, og det kan derfor som klar hovedregel ikke legges avgjørende vekt på om andre i bedriften har vært involvert i behandlingen av lånesakene.  

Disiplinærutvalgets vurdering er at private transaksjoner mellom rådgiver og kunder kan medføre interessekonflikter og at slik adferd er i strid med God skikk regel nr. 6 om interessekonflikter, samt God skikk regel nr. 2 om profesjonalitet. 
Meldingen omfatter også anførsler knyttet til kontantinnskudd. Disiplinærutvalget finner at dette er et bevisspørsmål som Disiplinærutvalget ikke har grunnlag for å vurdere. Anførslene som gjelder kontantinnskudd, er derfor ikke nærmere vurdert. 
 

Disiplinærutvalgets vurdering av sanksjon

Bruddene på God skikk er vurdert å være alvorlige. Rådgiver har innvilget lån i strid med bedriftens retningslinjer. Markedets integritet og bransjens omdømme svekkes klart av slike handlinger. Disiplinærutvalget finner dette svært alvorlig. Disiplinærutvalget finner det ikke tvilsomt at rådgivers brudd må sanksjoneres. 

Rådgiver viser til at han har hatt stort arbeidspress. Disiplinærutvalget vurderer det slik at dette ikke er formildende i saken. Disiplinærutvalget legger vekt på at bruddene gjelder flere saker og at de er begått over lang tid. 

Det følger av FinAuts regelverk at brudd på God skikk eller andre sentrale atferdsnormer innenfor én autorisasjonsordning, kan få følger også for andre autorisasjoner innenfor FinAuts autorisasjonsordninger. Formålet med God skikk er å sikre at kundens interesser og behov blir ivaretatt på beste måte. Dette viktige formålet tilsier etter Disiplinærutvalgets vurdering at sanksjoner som skal ilegges i denne saken, må gjelde alle rådgivers autorisasjoner. I vurderingen har Disiplinærutvalget særlig lagt vekt på at bruddene på God skikk i forbindelse med rådgivers private transaksjoner mellom rådgiver og kunder ikke kan knyttes til bestemte autorisasjonsordninger, men snarere er relevante brudd ved vurderingen av sanksjoner knyttet til alle ordningene.  


Disiplinærutvalgets vedtak 

Etter en samlet vurdering har Disiplinærutvalget kommet til at rådgiver fratas sine autorisasjoner i Sparing og investering, Kreditt og Personforsikring. Dette gjelder også rådgivers autorisasjon innen Skadeforsikring som ikke har vært aktiv.   

 

Disiplinærutvalgets fullstendige behandling i anonymisert versjon (PDF)

Se flere saker om brudd på God skikk